DISK feed

Disk-Feed for 23 cm, 13 cm en 3 cm 

Variationd about disk feeds earlier described by PE1RJU

Earlier published by: DJ9HO (6-13-23)

The setup used by PE1RJU is a classical firm setup.  The 3 cm loop was the start for my new approach.

Ringstraler PE1RJU.png

Omdat plaatsing en opzet van de 3 cm straler naar mijn mening de meest lastige is heb ik eerst een simpele opzet gemaakt op een vlakke aluminium plaat. Hiervoor heb ik gebruikt .141 semirigid, 1 mm verzilverd koperdraad en een semirigid naar SMA connector.

Daarnaast heb ik een in afmetingen geschaalde ‘patch-antenne-straler’ gemaakt. Ik heb hiervoor een koperen plaatje gebruikt met een dikte van ca. 0,6 mm. Dit had ik nog liggen, naar mijn idee zal 0,5 tot 1 mm. dikte hiervoor prima te gebruiken zijn !

Patch straler voor 3 cm.jpg

Deze straler, aan de hand van eerdere experimenten hiermee voor 13 cm en ‘wifi’ is uiteindelijk ca. 13.8 x 13.8 mm geworden, en centraal op een afstand van ca. 10,11 mm vanaf een zijde op de center aansluiting van de semirigid vastgesoldeerd. Een gaatje van 1 mm is hiervoor geboord. Zie ook het eerdere verhaal op deze wiki: 

3 cm ring.png

8,5 mm is de binnendiameter van de 3 cm. straler

Met hulp van een boortje van 8,5 mm en verzilverd koperdraad van 1 mm, heb ik een net ringetje gemaakt dat ik op de semirigid heb vastgesoldeerd.

Tip van PE1RJU: gebruik een ontluchtings-sleuteltje van de cv met daarin een keep zodat de loop in een keer klaar is !

Beide 3 cm stralers zitten op een aluminium plaat gemonteerd, het stukje semirigid is schuifbaar gemaakt, en kan worden vastgezet in de meest optimale stand. De klem constructie is vastgezet met elk twee verzonken M4 boutjes zodat het reflectorvlak niet kan worden verstoord.

6.jpg   8.jpg

Als eerste heb ik de 3 cm ring gemonteerd.

Eerste ring voor 3 cm.jpg

Hiervoor heb ik netjes een stukje semirigid kabel genomen waarvan de center geleider aan het ringetje is vastgesoldeerd.

Hierna is de andere kant van de ring aan de buitenzijde van de type 141 semirigid vastgesoldeerd.

Ik ben niet gelukkig met deze opzet omdat er een hoogte verschil van het ringetje is waardoor er, naar mijn idee, een minder gelukkige afstraling zal gaan plaatsvinden.

Hierna heb ik de patch antenne gemonteerd. Ik zal nog verder moeten experimenteren met plaatjes van stel 1 a 2 mm kleiner en 1 a 2 mm groter om gevoeligheid vs frequentie te kunnen bepalen. Uiteindelijk is de afstand tussen patch-straler en reflector ongeveer 1 mm.

Het signaal dat van ring en patch straler komen gaat met een ca 3 meter lange coax kabel voorzien van SMA connectoren naar een coaxiale straler die ik met tape heb vastgezet aan een LNB.

9.jpg

Positie en polarisatie zijn geoptimaliseerd. Hierdoor is het goed mogelijk om kleine verschillen te ontdekken in gebruik van de ring-straler (momenteel in de oorspronkelijke opzet) en de patch-straler.

De tweede ringstraler;

Aangepeld stuk semirigid.jpg

Hiervoor heb ik een langer stuk semirigid kabel genomen.

Over een lengte van zo’n 30 mm heb ik de buitenmantel met een bandschuurmachine weggenomen na eerst met een vijl een rondom inkeping te hebben gegeven op het 30 mm punt.

Hierna heb ik mbv een scherp klein electronica kniptangetje een uitsparing gemaakt waar de interne teflon met 1 mm verzilverd koperdraad in kan ‘buigen’ op het moment dat de center conductor 90 graden is omgebogen.

1.jpg

2.jpg   3.jpg

Voorzichtig vooraf de teflon isolatie weggenomen en de loop op maat gebracht.

En dus een goede impedantie houdt. Het voordeel van deze opzet is dat zowel de hoogte van gebogen center uitgang en het te solderen eind van de loop in het zelfde vlak liggen. Zie verder de plaatjes!

Verder ben ik van plan om het montagepunt van de 3 cm straler en de 13 cm straler schuifbaar te maken om op deze manier een optimale output in het focuspunt van de parabool te hebben. Dit om een zo optimaal mogelijke straler voor 3-13-23 te krijgen.

Maar eerst een optimale 3 cm straler uitproberen.

Mogelijk dat dit een patch gaat worden voor 3 cm en de oorspronkelijke loops uit bovenstaande ontwerpen.

To be continued  73 Robert