Experiments with optimizing a 10 GHz disk

Experiments with a dish antenna for 10 GHz activities. (D)ATV

After successful experiments during HAM-RADIO 2017 where good results where made at ‘higher’ frequencies it is now the time to investigate witch  10 GHz (D)ATV repeaters could be received here.

My offset dish, already a long time mounted on the rotating mast system was only adjustable in azimuth and not in elevation ( a little) So i was not able to receive Swiss Repeaters. Not only because of distance but also due to higher surrounding ‘mountains’ around. So until now now reception  $$@&&%$$.

But I have an old prime focus dish here, used for METOSAT reception.

Prime focus antenne as is.jpg

A simple dish, without mounting system for a dish-feed. But always some things around to improvise the need to do.

Na een dag had ik deze oude schotel getransformeerd in een op het dak aan de mast bevestigde schotel antenne. Zelfs mbv een waterpas 100 % horizontaal ingesteld.

Prime focus antenne met SMA aansluiting in de mast.jpg

Maar nog steeds geen 10 GHz stations te ontvangen…

Qua hoogte, zo’n 310 meter, moeten veraf gelegen 10 GHz (D)ATV repeaters kunnen binnenkomen volgens de Google hoogte profielen.

Dus mankeert er iets aan mijn achterliggende techniek??

En dan komen eenvoudige hulpmiddelen zoals RTL-SDR-stick en een laptop met daarop GQRX (RTLsharp) en de onder LINUX draaiende Q-Spectrum analyser van pas.

Helaas geen DRO-zender of Gunn oscillator voor de 10 GHz band voorhanden. Wel 3 LNB’s met een LO van 9000, 9361 en 9175 MHz aanwezig.

Verder meerdere oudere, deels defecte LNB’s

Ik heb een oude DUO LNB die niet goed meer was voor de ASTRA3 sat opengesloopt.

Oorspronkelijke duo LNB.jpg

Deze LNB bestaat uit 4 versterkerketens die in het midden voorzien is van de 9750 MHz DRO.

19,2 VERT, 19,2 HOR DRO 23,5 HOR 23,5 Vert

9750 DRO met mixer verdeler met text compressed.jpg

De in het midden geplaatste DRO heeft naar rechts en links aan de achterzijde van de PCB een verbinding naar het middendeel van zowel het 19,2 als het 23,5 mixer deel. Zie de plaatjes.

Ik heb in de aluminium behuizing een gaatje van 3 mm geboord waardoor een klein stukje kopedraad naar buiten komt.

Output 9750 MHz op LNB.jpg

Na het aansluiten van de LNB op 12 Volt was er een prima ontvangst op 9750-9000 = 750 MHz. Dit gemeten in de shack in de nabijheid van de LNB.

Zelfs na het plaatsen van het 9750 baken in de tuin bleef dit signaal sterk.

Vervolgens gemeten met de andere beschikbare LNB’s

9750 baken in houtschuur.jpg

De oude LNB met SMA uitgang is alleen in gebruik als 10 GHz ontvangst naar SMA. Mbv een kabeltje is er koppeling naar de 9 GHz LO LNB.

Door het schuin naar beneden richten door de ca 60 cm dikke buitenmuur was prima de locatie in de tuin te herleiden waar het baken was opgesteld.

In een later stadium het baken, voorzien van een kleine accu in een boom gehangen.

Uitsnede baken in boom.jpg

Nog sterker signaal, en door het geopende zolderraam heen een prima manier op prime-focus en offset parabool antenne’s te kunnen vergelijken.

De door mij gebruikte prime focus schotel heeft een diameter van 87 cm en een hoogte van 17 centimeter. Het focuspunt ligt hierbij op (D^2)/ (16*d) en komt op 27,8 cm.

Echter op LNB’s voor sat. TV gebruik staat vaak: te gebruiken voor schotels met een f/D van 0,6

In het geval van de prime focus schotel kom ik op 0,31. Ik voldoe dus niet aan een goede belichting van de schotel met de gebruikte LNB-kop

Met behulp van een andere 10 GHz straler zoals beschreven bij de combi straler voor 23,13 & 3 cm kan de prime-focus antenne wel goed worden gebruikt.

Ook nog met een iets kleinere prime focus schotel testen uitgevoerd: Diameter 71 cm, hoogte 11 cm, focuspunt 0,286 cm f/D 0,40 Leverde niet echt goede ontvangst resultaten op.

Dus gestopt met prime-focus antenne experimenten door het zolder-raam heen gericht naar de achtertuin.

Verbazend sterke signalen vanaf het zo’n 2 mm uitstekende draadje uit de 9750 MHz DRO oscillator.

Hoe ver zou ik kunnen komen ??

De LNB in een oude kunststof behuizing geplaatst en voorzien van een stuk 12 Volt kabel.

De accu verbonden en deze combinatie op een ruime 500 meter afstand aan de rand van een nabij gelegen weiland geplaatst.

Baken 9750 MHz link.jpg

Beetje droog gras aan de achterkant zodat het niet teveel opvalt.

9750 baken in het hek.png

Bij thuiskomst bleek dat er nog steeds een erg sterk signaal werd ontvangen.

Gezicht op vaste opstelling vanaf baken.jpg

Baken met parabool achterzijde.jpg

Ideaal om met de 92 cm brede offset schotel verder te kunnen testen.

Met behulp van een waterpas en een lijmklem de goede hoek instelling bepaald waarna er een aangepaste klem constructie van een andere oude offset schotel is gebruikt om deze schotel zo te kunnen monteren aan de antennemast zodat nog een beetje op-en-neer instelling mogelijk is.

Via internet de openingshoek van een 10 GHz schotelantenne achterhaald, zo’n 3,43 graden voor 0,5 mtr diameter en 1,72 graden voor een schotel met een diameter van 1 meter. Voorlopig houdt ik het even voor mijn 0,92 cm schotel op een openingshoek van een ruime 2 graden.

Aan de hand van GOOGLE-Earth kaartinformatie de hoogte van de draaibaar opgestelde schotel bepaald en de hoogte van de baken locatie zo’n 500 meter verderop.

Hoogte verschil komt neer op een 8 meter hogere schotel dan de baken plek. Voor een afstandsverschil van een ruime 500 meter komt dit neer op bijna 1 graad naar beneden gerichte offset schotel ten opzichte van de horizontaal.

En dus bij een openingshoek van ruim 2 graden lijkt me dit een prima uitgangspunt.

Hierna vergelijkingen uitgevoerd met een kleinere 71 cm en de nadien gebruikte 92 cm offset schotels. Een miniem verschil in signaal ontvangst is er zichtbaar.

Vergelijking gain schotels.jpg

Over een lange periode de baken ontvangst in de gaten gehouden.

DRO verloop over tijd.jpg

De rode bovenste lijn is de maximaal ontvangen signaalsterkte. Goed zichtbaar is de instabiliteit van het ontvangen DRO signaal over de tijd.

De ontvangst mbv gqrx (RLT-SDR stick) geeft meerdere piekjes naast elkaar, ik moet nog uitzoeken of de DRO hiervoor zorgt of dat mijn 9 GHz LO hiervan de oorzaak is.

Ook op de Q-Spectrum Analyzer is dit effect zichtbaar !

GQRX750MHzdisplay.jpg

Ik ben al op zoek geweest naar een hoge stek waar 220 Volt voorhanden is om een DRO of Gunn oscillator te plaatsen. Natuurlijk met laag vermogen en in de 10GHz band !!

Resultaat tot nu toe:

Nog steeds geen 10 GHz (D)ATV ontvangst.

Huidige 92 cm offset parabooll.jpg

Maar qua meteo momenteel lage druk en geen temperatuur inversies. Nog even wachten op hoge druk front ??

Dus binnenkort de antenne van het dak halen en naar een bijna 200 meter hogere locatie met vrij zicht rondom en daar kijken of de 10 GHz stations wel doorkomen.

Gaat worden vervolgd!!

73 Robert PA0RJV